disebabkan hari ni hujan (tiap2 hari hujan), maka aku malas nak keluar cari makanan kat luar..
so aku decide ntuk masak megi dengan goreng sosej yang ade dalam fridge tuh..
sebut pasal masak megi, hari ni aku try buat eksperiment sket..(bukan eksperimen kat lab tuh)
1. masa sekolah dulu, masak megi guna air panas dari water cooler @ jug kettle jek.. caranya letak megi dengan perencah die dalam bekas, pastu tuang air panas dan tunggu sampai megi kembang..pastu boleh makan dah.. tapi aku x berapa suka cara ni sbb megi x lembut..rasa lagi keras2 dia..
2. bila duk kat umah, masak megi kat dapur.. caranya tumis bawang merah sampai perang, pastu masukkan semangkuk air, letak perencah megi dan biarkan mendidih.. lepas tu masukkan megi dan pecahkan sebiji telur kedalam.. tunggu sampai mendidih dan megi lembut.. hasilnya, sedap! sbb megi masak dengan secukupnya!
3. yang ni cara yang aku baru eksperimen tadi..aku masak megi kari.. selalu aku masak ikut yang no 2 tuh.. tapi hari ni aku nak ubah sikit step dia.. caranya, tumis bawang merah sampai perang, sebelum masukkan air, masukkan perencah kari tu terlebih dahulu bersama bawang yang digoreng tadi.. tumis sikit, baru letak air.. biar mendidih, masukkan megi dan pecahkan sebiji telur.. hasilnya: MARVELLOUS!! rasa kari tu lebih sedap! mgkin sbb ditumis terlebih dahulu..
lepas ni haruslah aku masak megi guna cara no 3 tuh.. lebih sedap..
kepada yang nak mencuba.. selamat mencuba!!
4 comments:
skrg niesz lagi minat mkn bihun pama dr maggi..heee...try la..sedap..
uh2..
dah lama x makan bihun pama..
megi asam laksa tetap dihatiku :)
Y-peace!
try la tomyam ruski..
Post a Comment