I FOLLOW U FOLLOW

Wednesday, April 7, 2010

ATTITUDE TEST LAFARGE!

hari ni 7 April 2010 aku dan kawan2 aku telah pegi buat test untuk Lafage Malayan Cement. test apa? attitude test. macam ntah pape kan. x yah amik test pun dah boleh pass ngan flying colors. haha..bajet aku sangat berattitude la kan..

kitorang bertolak dari UM dalam pukul 8.05 pagi camtu la.. since tempat tu dekat je ngan UM which is kat Uptown Damansara, so gerak dalam time2 macam tu kira ok dah la.. oh forget to mentioned, kitorang pegi merempit jek.. takot2 jalan jem, so kene la bawak moto. xda masalah ntuk cari tempat tu since aku dah tau exacty kat mana Uptown Damansara tu..cuma bila sampai sana kena cari which building ja..itupun x jadi masalah. kitorang sampai dalam kul 8.30 camtu..still ada baki 30 minit.. well, bila dah sampai awal tu, ada la extra time untuk 'tengok cermin'.. I mean pegi toilet la.. buat apa yang patut.. pakai tie, sikat rambut, 'buang saham'..hahaha..

okeh dah settle semua, kitorang masuk dalam bilik test tu..permandangan menarik, sbb ada cermin tingkap on one side of the wall tu..so nampak la permandangan sekitar damansara (i guess) dari ketinggian bangunan 12 tingkat..hik3..jam menghampiri pukul 9..makin ramai yang masuk.. ada jugak budak2 UM yang lain datang untuk slot yang sama ngan kitorang..

okeh..acara bermula!
mula2 kitorang kena isi form. isi segala maklumat peribadi kat dalam form tu. lekat gambar dan selitkan resume beserta salinan sijil2 ke dalam form tersebut. ok siap!

test pertama bermula!
this is the first part of the test. CRITICAL REASONING.. lebih kurang macam critical thinking juak la.. setiap 4 soalan adalah berdasarkan satu passage yang diberi..pilihan jawapan ada 3 sahaja..
1. the answer is correct based on the information given
2. the answer is completely wrong based on the information given
3. cannot say what is the answe without further information
masa diberi untuk menjawab soalan ni adalah 30 minit.. oh terlupa nak bagitau, semua skali ada 60 soalan!! obviously memang x sempat nak jawab semua la kan.. unless u are band 6 student..hahaha..

test kedua pulak!
this is the second part of the test. DATA ANALYTICAL.. maksudnya matematik..haha..sangat suka part ni sebab boleh kira2.. total up ada 40 soalan yang perlu dijawab dalam masa 30 minit jugak.. setiap soalan perlu dirujuk kepada satu lampiran yang telah disediakan..satu sahaja ok..boleh bayangkan berapa banyak maklumat yang ada dalam lampiran tu. untuk bahagian ni, boleh consider success jugak la..

test ketiga!
this is the third and the last part of the test. ESSAY WRITING..ada 6 tajuk yang boleh dipilih.. arahan senang ja.. write a short essay consist of 150-200 words of ONE of the following topics.
haha..aku x ingat soklan2 dia semua, tapi antaranya:
1. why lafarge? bagaimana lafarge boleh menjadi pilihan terbaik untuk memulakan karier
2. one achievement that you most proud of.
3. describe one hurdle that oppose you from achieving your target goal and how do you react to achieve the goal.
4. describe the feeling when you had to lead a project
ada lagi 2 soalan..tapi x ingat..soalan2 dia lebih kurang macam tu la..ayat2 dia aku tulis sendirik..haha..aku buat mengikut arahan, so pendek je la essay aku..tapi aku tengok ada jugak yang tulis sampai panjang berjela..2 page depan belakang penuh! huishh..

ok dah settle semua test.. miss cathy teh yang conduct test tu bgtau, if you are success in this test, we will contact you to come for an interview. the earliest one is around may.. ok thank you..











**harap2 dapat score tinggi jugak la test tadi..kalau x dipanggil tu, paham2 je la ehh..hik3.

6 comments:

fakhruddin said...

Good luck! Byk gile test die. huhu. td rmai org ke dtg?

arif mohamad said...

ramai jugak la..dlam 25 orang camtu..

ateh said...

fatihah likes dis very much!!cool~
hope u olz got great job in future...
wink2;)

Nor Hanis said...
This comment has been removed by the author.
Nor Hanis said...

baru nak pegi ni esok. thanks bagi soklan bocor~

hehehe~

abangfaizul said...

pit... cam kenal je jaket feseni ko pakai tu. haks