I FOLLOW U FOLLOW

Tuesday, January 19, 2010

JANGAN CAKAP BELAKANG!

AWAS!!!

entry ini akan menjadi sangat agresif.. jadi sesiapa yang x suka or taknak tahu sila jangan baca.. ini adalah pendapat dan pandangan aku.. this is the real me..

***

meeting.. ape itu meeting? meeting adalah perjumpaan.. apa tujuan meeting? untuk discuss apa2 saja keputusan yang perlu dibuat secara BERKUMPULAN! bukan sorang2 atau 2-3 orang..

kenapa aku timbulkan isu meeting ni?? ada sebabnya.. this weekend coursemate aku ada buat trip ke pahang.. just a simple trip, pegi hari sabtu balik hari ahad.. bajet dalam RM50 je..mungkin kurang daripada tu.. so disebabkan bajet agak murah dan affordable, maka ramai la yang join trip ni.. bagus!!sbb ramai yg join..

yang x bagusnya majoriti yang pegi tu semua nak jadi ORANG BESAR.. xnak contribute apa2.. orang suruh datang meeting pun xnak datang.. alasan diberi, SIBUK!! TESIS!!.. AH!! ko ingat ko sorang je sibuk.. ko sorang je buat tesis.. kitorang ni x sibuk.. x de tesis nak buat.. x de kene jumpe lecturer.. setakat sejam meeting xkan x boleh datang.. bukan meeting sampai sehari suntuk.. dekat fac jugak.. bukan kat midvalley ke apa..

tak datang satu hal.. cakap2 belakang satu hal.. kebiasaannya yang x datang tu akan setuju je ngan keputusan dibuat time meeting.. ni tak.. time meeting xnak datang, xnak cakap.. bila tanye apesal xnak datang meeting, jawapan "xpe, aku x kisah ape2 pun, aku setuju je".. bila dah abis meeting n keputusan dah dibuat, dia pulak sibuk2 tak setuju.. nak kena ikut cakap dia pulak.. BLAH LA WEI.. kalu dah tau xnak setuju ngan decision yg orang dah buat, reti2 la datang meeting.. xde la buat orang BARAN!!

aku tau apa perasaan orang yang handle trip ni.. aku pun penah handle aktiviti ntuk coursemate gak.. bukan sekali, tapi dua kali OK!! memang susah nak handle semua nih.. sbb tu aku x penah buat meeting.. sbb aku tau mmg sia2 je meeting tu.. lebih baik aku contact sorang2 kat YM ke, FB ke, SMS ke.. senang (walaupun buang bnyk masa aku).. tapi mcm tu senang sbb masing2 xde nak cakap2 belakang.. aku sendiri buat decision.. xde sape2 nak membantah.. sbb susah nak puaskan hati semua orang ok..

kalau ada 2 orang yang nak benda berbeza, sorang tu kira kawan yang baik ngan ko, yag sorang lagi kawan biasa2 je.. yg mane korang akan pilih? of course kawan baik kan? bende tu natural.. tapi bila nak cakap pasal nak puaskan hati semua pihak, kena la treat semua orang macam kawan2 biasa je.. xde kawan2 baik time nih.. aku sendiri pun akan pilih kawan2 baik.. tapi kalau dah ramai2 ni, pejam mata je lah.. nak jaga hati kawan baik atau nak jaga kawan2 yang lain?? kepada kawan2 baik tu, jangan la nak guna posisi anda sebagai "kawan baik" tu ntuk MENGHASUT!! keputusan biar sama adil.. sama rata..

kalau nak diikutkan aku taknak je join trip nih.. bukan apa.. aku tau ada yang x suka aku.. so aku paham2 sendiri la kan.. buat apa nak beramah mesra ngan orang yang x suka ngan aku.. tapi bila pikir2 balik, nnti ada jugak cakap2 belakang.. so lebih baik aku pegi n treat semua orang sama rata.. aku xtau pun sapa yang x suka aku tu, tapi mmg x patut kalau aku nak benci semua orang.. hal orang tu x suka aku, lantak dia la.. ko punya hal nak suka aku ke x.. aku cuba nak baik dengan semua orang.. aku tolong semua orang.. tapi kalau ko x reti2 nak appreciate apa yang orang dah buat kat ko, pegi hidup dalam gua la.. buat semua sendiri..

tolong la kali ni buat trip sila bergaul dengan semua orang.. jangan nak BERPUAK2.. pegi tempat yang sama tapi nak berpecah2.. nak ikut geng2 sendiri.. baik pegi sendiri kalau nak buat macam tu..
aku HORMAT dan RESPECT decision orang yang handle trip ni.. kepada yang hadir meeting2 yang dah dibuat, terima kasih.. anda sangat membantu.. senang buat keje ngan korang..

***

okeh, kan aku dah cakap entry ni akan jadi sangat agresif.. so suka hati aku nak buat macam mana pun.. ni blog aku.. suka hati aku nak tulis apa pun.. yang penting ni la yang aku rasa..


**decision aku buat, aku pegi je trip ni.. terpaksa berlakon macam xde pape yang berlaku..


7 comments:

irah_K said...

like dis!..n zahirah khalid, decided the same thing to0...

Itther said...

like dis too!!! aggressive yet you talk bout reality here,,hit right into their faces! yes!

....aPoSh.... said...

haha... aku suke bende2 gresif.. like one of my post last tym~!! xpe la weyh.. sbr jer.. wat bodo sudee... janji enjoy!

arif mohamad said...

ira n ither: wish that ade like button kat sini.. haha..

aposh: yupp..tgh berusaha jadi sebodo mungkin.. nak tgk lak camne "orang2" tu react..

ateh said...

Thumbs up!!!!(^^,)v
Go Arep!!!i like dis too~

zulcar9 said...

1. biasalah benda handle projek ni. aku pun pernah rasa handle projek ni, terutama di kolej la. susah nak puaskan hati semua orang. meetinglah cara penyelesaiannya.

2. tapi sayangnya ada orang yang xpandai @ kurang tahu cara nak berorganisasi. macam ko kata semua nak jadi ketua, jadi decision susah nak dapat.

3. tapi bila kita bg masa untuk bercakap mereka tersengeh tersipu2 sahaja dan cuba membantah. kalau bantah disertakan dengan cadangan aku hormat orang tu, tapi jika sebaliknya berlaku, orang tu aku cakap kurang pandai berorganisasi.

beautifulmind said...

Slm.thanx arip coz bantu handle trip. aku mntak maaf la sbb aku datang meeting skali saja.tp aku amat hargai apa korang semua buat. Aku pun harap trip ni x jadi puak2 dah. All the best utk kita semua.