I FOLLOW U FOLLOW

Wednesday, November 24, 2010

Sudah 4 Bulan Rupenye

holla!


Dalam Office

entry kali ni aku nak cite sket ape keje2 aku kat sepanjang 4 bulan aku keje kat LAFARGE nih..
seblom tu meh aku citer sket ape designation aku..
aku telah di-offer jawatan Assistant Engineer: Electrical & Instrumentation, which means keje2 aku melibatkan kerja2 electrical dan juga instrumentasi (devices & programming)..
so far job scope aku more focused on Gas Analysers dan jugak instrumentations..
Gas analyser tu sejenis equipment yang measure level gas seperti O2, CO, NOx, CO2...
Instrumentations tu plak macam keje2 penukaran probe dan calibration...

Apart from daily works, aku ade keje lain sebenarnye..
Aku masuk Lafarge ni atas Lafarge Young Engineer Programme..
Bila dah nama pun program, maka ada la task2 @ assignments yang aku kene buat..
Program ni mengambil masa approximately 16 months untuk aku graduate..
Program ni dipanggil Cement Professional Development Program ataupun shortformnya CPDP dan program ni ada beberapa stages;
1. Exploraid
2. Building Foundation (BF)
3. Dig In
4. Building Performance (BP)
kesemua stages ni perlu disiapkan dalam masa 16 bulan tu (until Disember 2011)..


ini la buku assignment 34 soalan tu

buku ni plak seboleh2 kene khatam

Untuk Exploraid, kitorang kene siapkan total 34 assignments dalam masa 4 bulan..
Untuk BF, akan dijalankan di Head Office dalam bulan Januari 2011..
Untuk Dig In, setiap orang kene handle satu project which means kitorang kene jadi project leaders dan perlu disiapkan sebelum Disember 2011..
Untuk BP, akan dijalankan di Head Office selama beberapa hari dalam bulan Disember 2011..


inilah senjata aku setiap hari..hehehe


ini plak orang panggil RADIO!
~walkie-talkie sebenarnye~

so itu la keje aku sepanjang 4 bulan kat sini..
kat sini (dan kat plant2 lain) sume orang same je..
pakai baju same, seluar same, kasut same, safety helmet same, google same, buku nota pun same!
so xyah pikir esok nak pakai baju ape, xyah pikir nak beli baju baru tiap2 bulan buat nak pegi keje..
senang kan!

4 comments:

Itther said...

susahnyer keje ni. taknak keje! TAKNAK KEJE! TAKNAK KEJE!

Haris Khairuddin said...

gile mantap weyh...!! so skrg ni ko handle mega projek ape?? ;p

arif mohamad said...

ith: tanak keje? so sile study sampai tua...hahah

haris: blom handle project lagi..baru ngah pikir2 nak buat projek ape..

arif mohamad said...
This comment has been removed by the author.