I FOLLOW U FOLLOW

Monday, January 25, 2010

PAHANG..the memories within

***entry ini akan menjadi sangat panjang..so take your time***

selepas berminggu merancang..

selepas berkali bermeeting..

selepas beremo seketika..

selepas mengharungi perjalanan yang jauh..

selepas melawati tempat menarik..

selepas menempuhi suka dan duka..


maka...

berakhirlah percutian bersama coursemate ke PAHANG..

SANGAT SERONOK!! we're having fun.. lupakan kesibukan seketika.. walaupun ada bunyi2 yang x sedap didengar sebelum trip, tapi hasilnya tetap menarik.. all of us are friends, so watpe nak gado2 kan.. langsung xde perasaan nak bermusuh ngan sesape masa kat sana..


pengembaraan kami bermula seawal 8.45 pagi.. tapi sebelum tu, kami telah menikmati sarapan bersama2 di 12th college.. destinasi pertama adalah ke bukit tinggi.. konvoi yang bergerak dari UM ke sana adalah 5 kereta.. tapi total up semua ada 6 kereta.. mana lagi 1 kereta?? haaa.. wan decide nak tunggu kitorang kat sana.. dia nak service kereta dia dulu.. perjalanan mengambil masa lebih kurang 1jam jugak la.. dengan laluan berbukit.. fuhhhh sungguh mencabar..tambah2 naik keta auto.. tapi semua berjaya sampai tanpa masalah...









detinasi pertama.. Rabbit Park.. rabbit kat sana sungguh CHOMEL dan jinak (ade gak yang takut ngan kitorang).. rasa macam nak bawak balik je.. sume orang try menyuapkan makanan kat rabbit2 tu sume.. sangat SERONOK okeh! lepas main kejar2 ngan rabbit sume, pegi kat section horses lak.. ada kuda ngan keldai.. berpeluang gak la bergambar2 ngan kuda2 dan keldai2 tu semua.. baik2 je diorang.. part paling best, bagi makan.. sangat2 GELI!!! rasa slimy jek..huhuh.. pastu kat sebelah tu ade rusa bertanduk.. boleh bagi makan gak.. yang ni aku try jugak la bagi makan, sbb tgk macam kurang geli sket compare ngan kuda tadi.. semua jinak2 je.. pastu tgk rusa bertompok lak.. ala yg macam bambi tu.. tapi x leh nak bagi makan..sbb diorang duk jauh..
















lepas settle semua kat rabbit park, kitorang bergerak ke Colmar Palace (betul ke nih).. rasa macam ada kat oversea seketika.. dengan surrounding yang sejuk sbb kat atas bukit plus bangunan2 yang cantik2.. memang best la.. bergambar sakan la kitorang kat sana.. tapi time nak keluar dari tempat tu, quite funny la.. kitorang x jumpe jalan keluar..pusing2 xleh gak keluar.. tapi last2 boleh gak keluar..
























nak pegi ke tempat seterusnya memang sungguh mencabar.. nak kena naik bukit yang sangat tinggi (duhh..obviously nama tempat ni bukit tinggi kan).. Japanese Village.. lepas drive naik bukit, kitorng kena menapak naik bukit plak.. sungguh penat.. tapi dah ramai2, x rasa sangat la penat tu.. ada yang nak try pakai kimono.. RM20 kot.. tapi masa macam x mengizinkan.. nak kena ikut schedule gak kan.. so bergambar2 je la kat sana..







ok, sekarang masa untuk turun dari bukit tinggi.. next destination lak.. part paling best.. nak mandi kat Lentang Waterfall.. tapi sebelum tu, berenti kat petrol station ntuk solat dan salin baju.. ready siap2 nak mandi..hehehe.. nak gi lentang ni pun ade gak perkara kelakar tetapi bahaya gak yang berlaku.. etceli kitorang terlepas simpang nak ke waterfall tu.. then kitorang jumpe plaza tol.. x kan nak bayar tol gak kan, padahal kitorang nak patah balik.. tetibe ade ruang sebelum plaza tol tu ntuk kitorang buat U-turn.. tapi kat tengah2.. yang kelakarnya semua kereta berenti immidiately dan beratur .. yang bahayanya kitorang berenti kat tengah2 jalan okay.. sungguh bahaya.. tapi seb baik xde banyak kereta time tu.. sempat la buat U-turn dengan selamat..



dah sampai Lentang.. masa untuk mandi.. tapi papehal makan dulu.. semua dah kelaparan dah rupenye.. kitorang makan nasi belaukkan ayammasak merah ngan sayur kacang panjang yang diorder kat 12th college nye cafe.. ok la kan, xkan nak masak sendiri..mane ade mase.. kat port kitorang mandi tu ada tempat ntuk bergayut ala2 tarzan.. ramai gak la yang try..seronok gile..pompuan pun ade gak yg try.. congrats2.. pastu diorang main game baling2 telur..kene sambut jangan bagi pecah.. aku x main sbb ak jadi photographer jek..hehehe.. pemenangnye pasangan bad ngan adzeem.. pasangan sham ngan farkana kalah sebab telur hilang dalam air.. lepas tu sambung mandi sikit lagi sebelum berangkat nak balik..










sebelum pegi rumah wani, kitorang singgah dulu rumah cousin dia, efa.. nak amik lauk dan beli barang untuk masak malam nnti.. mak efa (cik de) sangat2 peramah dan baik.. jamu kitorang makan, layan kitorang.. memang abis la kitorang sebat makanan tu.. masing2 lapa x hengat..hihihi.. terima kasih cik de!


maka selepas itu, berangkatlah kami ke rumah wani di kampung awah.. rumah dimana budak2 laki akan tido..budak2 pompuan tido kat umah efa.. sampai sana, parents wani dah tunggu..sambut kedatangan kami.. sesampai je sane, trus masuk dapur..sesi memasak bermula..tapi!! bukan pompuan yang masak, budak2 laki yang masak.. dari kupas bawang, hiris bawang, masak nasi, goreng telur, potong buah, goreng ikan masin, semua laaa... memang marvellous betol dak2 laki nih..ngahaha.. masing2 ada bakat terpendam.. dah settle semua masak memasak, masa untuk makan!! acara yang ditunggu2.. lauk yang hendak dimakan: MASAK LEMAK TEMPOYAK IKAN PATIN!!! wahhh..sangat2 SUPERB!! sedap wa cakap lu!! aku, sham, zul ngan wan siap makan second round lagik.. yang lain2 semua dah tewas..hahaha..













lepas makan ape semua, kemas2 dapur.. then acara yang ditunggu2.. fakh punya birthday celebration.. dia xtau apa yg kitorang dah plan kat dia.. mun dah beli cupcakes dan kitorang dah standby air 2 baldi + tepung.. akhirnya!! kena jugak dia malam tu.. menggigil kawan..ye la, tgh2 malam kene simbah air.. pape pun.. happy birthday fakh..





keesokan harinye awal2 pagi lagi kitorang dah bergerak ke pasar sehari kat temerloh untuk mencari makanan sarapan pagi.. dah beli semua, kitorang pegi makan kat tepi sungai pahang..lepas makan kitorang naik bot menyusuri sungai pahang.. best!!
















dah settle semua benda, bergeraklah kitorang ke kuala gandah.. nak tengok gajah!! excited gile nih.. selama ni tengok gajah je.. kali ni berpeluang duk dekat ngan gajah.. siap boleh bagi makan lagi.. setiap gajah kat sane ada keistimewaan tersendiri.. ada yang berusia lebih 70 tahun.. ada yang boleh duduk, boleh berdiri 2 kaki, boleh sembur air kat orang, macam2 lagi laa.. paling best kitorang boleh naik gajah!! serius best... first time naik gajah.. x abis setakat tu, kitorang beramah mesra ngan gajah bernama bravo.. masih kecik lagi, tapi sangat pandai dan nakal (bak kata penjaga bravo la).. time nih fakh mendapat hadiah hari jadi yang mungkin tak dapat dilupakan.. kena cium ngan bravo.. klaka gile..tapi sweet je..hahaha...














dengan berkahirnya aktiviti di kuala gandah, maka berakhirlah trip kami ke pahang.. masa untuk bertolak balik ke KL.. kami pulang dengan perasaan penat + gembira.. rasa macam nak pegi lagi..

**tinggal terengganu, johor ngan sabah je yang aku x sampai lagi.. insyaAllah nnti sampai la..hehehe

6 comments:

a PiEce of mE... said...

ok..sediakan butang like disini..
sbb nak "like" bnyk2..
wuwu~

Deathclaw said...

lol. Bday yg plg eventful tok aku selama 23 tahun. huhuhu. arip, jgn marah ye bravo kiss ak = p

irah_K said...

likey!pjg giler

Anonymous said...

yup, mmg best! hehe
ajim k.

Itther said...

buta bijik mata aku nak baca...
woi,arnab oren tu sebijik cam arnab aku..ke bapak aku dh antar die gi umah anak-anak yatim arnab tu? isk3..

arif mohamad said...

mun: haha..x boley nak letak button like laa.. kalu ade dah lame aku letak..

fakh: aku x jeles wei.. mun yg patt jeles sbb x dapat rase dulu..ngahahah

ira: ahahaha..bukan stakat gile je.. sgt2 panjang gile..

itther: kan aku dah bagi warning awal2 kat ats tu..
aha! mungkin jugak bapak ko dah antar kesane sbb x sanggup lagi nak menjag beliau..